Burgerinitiatief BROOD-NODIG: “Je moet klein beginnen”

March 08, 2019 1423 keer bekeken

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak. Ze begonnen met 5 broodzakken, en nu lonkt ook het buitenland.

Marie-José de Zeeuw is een van de initiatiefnemers. “Ik gebruik zelf al vier jaar een katoenen broodzak, puur omdat ik vind dat we af moeten van al dat plastic verpakkingsmateriaal. Het is heel slecht voor het milieu. Het duurt 1000 jaar voor zo’n zak verteerd is als die in het milieu terechtkomt. Ik kijk soms naar mijn kleine neefjes en dan denk ik ‘wat voor een wereld dragen wij straks aan jullie over’. Ik vind het onze plicht om ervoor te zorgen dat zij later ook prettig kunnen leven op deze aarde. En daarom doe ik wat ik kan. Een broodzak gebruiken is heel simpel. In het begin keken de winkeliers waar ik aankwam met mijn broodzak wel gek op, maar nu vinden ze het heel normaal. Het is voor een winkelier ook helemaal niet lastiger om het brood in die katoenen zak te stoppen dan in een plastic zak.”

Klein beginnen

“Ik ben begonnen met het verder promoten van de broodzak na een bijeenkomst over afval. Daar was ook Alex van Eck van Enjoy Cleaning Up, die zijn hond getraind heeft om afval op te ruimen. Hij daagde ons uit en zei: ‘Als iedereen hier zijn eigen duurzame dingetje doet en het uitrolt over 5 mensen die dat dan vervolgens ook weer doen, dan is de wereld zó duurzaam.’ Ik vond het wel een leuke uitdaging en besloot om te proberen de katoenen broodzak aan de man te brengen bij 5 mensen die ook echt van plan zijn om hem te gaan gebruiken. In het begin was dat wel spannend, maar toen ik eenmaal begon, was ik al heel snel 12 broodzakken kwijt. Daarom besloot ik het bij 5 winkels te proberen. Bij de eerste winkel ving ik meteen bot, maar ik geloofde in mijn idee. En ja hoor, ik kreeg in IJsselstein alle andere 15 winkeliers zo ver dat ze katoenen broodzakken gingen verkopen: bakkers, de molen en cadeauwinkels. Er zijn nu zelfs winkeliers en mensen die naar ons komen om te vragen om broodzakken.”

Geloof in je product

Na de challenge in IJsselstein vond Marie-José de Zeeuw 6 andere supporters in 6 gemeenten in de provincie Utrecht die haar voorbeeld volgden en hard meewerkten aan het verspreiden van broodzakken. “Via het sporten ken ik Sushma Ramkhelawan, zij is toevallig ook nog eens klimaatcoach in Utrecht. Samen met haar en alle andere supporters bedenken we steeds allerlei leuke acties. Zo hebben we bijvoorbeeld al een paar keer op een duurzaamheidsmarkt gestaan met onze broodzakken. Voor de kinderen hadden we een koekhapwedstrijd georganiseerd, en de winnaar mocht een broodzak versieren. Heel veel ouders wilden toen ook wel met zo’n mooi versierde broodzak naar de bakker. Dit geeft je zoveel vertrouwen! Toen we een keer op een kerstmarkt stonden en de broodzakken weer als warme broodjes over de toonbank gingen, zag ik daar de directeur van een bank lopen. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en hem om een lening te vragen. Dat had ik vroeger nooit gedurfd. En wat denk je? Hij deed een donatie van 250 euro. Als je zelf enthousiast bent en gelooft in je product, nemen andere mensen je enthousiasme over. Dan gebeuren er mooie dingen. Bijvoorbeeld dat de broodzakken nu ook gebruikt worden in Duitsland en Suriname. In 2018 zijn er in totaal 4000 zakken verkocht, waarvan 1000 door onszelf. Die andere 3000 zijn verkocht door lokale winkeliers.”

Samenwerken

“We kopen de zakken in bij de groothandels. Daarnaast zoeken we de samenwerking met Repair Cafés en Kringloopwinkels waar naaiateliers gevestigd zijn. Als zij mooie stof krijgen, naaien ze daarvan voor ons broodzakken. Een supermooie samenwerking. Ze krijgen nu zelfs ook af en toe mooie stof aangeboden van mensen die suggereren dat ze er wel broodzakken van kunnen maken.“

Finale Kern met Pit

Het burgerinitiatief Minder verpakkingen BROOD-NODIG heeft in januari de Utrechtse Kern-met-Pit finale gewonnen. Het initiatief vertegenwoordigt de provincie Utrecht in de landelijke finale. Op zaterdag 30 maart wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het We Doen het Samen! Festival in Amersfoort. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen 3 projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot wel 3.000 euro.

Sinds begin 2018 werkt de provincie Utrecht intensief samen met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) in Kern met Pit. Kern met Pit organiseert interessante en praktische workshops voor burgers die een idee voor een initiatief hebben. Kern met Pit daagt initiatiefnemers ook uit om hun idee voor de leefbaarheid binnen een jaar te realiseren. Lukt dat, dan ontvangt u 1.000 euro voor de clubkas.

Meer weten

Wilt u mee weten over Minder verpakkingen BROOD-NODIG? Kijk dan op https://mvbroodnodig.nl. Op Facebook vindt u ze door te zoeken op Broodnodignederland. Ook als u supporter wilt worden in uw eigen gemeente kunt u hen benaderen.

Bekijk ook het filmpje: Een nieuwe jas voor brood.