Burgerinitiatief: een Thuishuis voorkomt eenzaamheid

March 09, 2019 1458 keer bekeken

Als je ouder wordt, vallen er steeds vaker mensen in de omgeving weg. Sommige mensen worden daar heel eenzaam van. Stichting Thuis in Welzijn wil het verschil maken in eenzaamheid. De stichting organiseert activiteiten om eenzame ouderen over de drempel van hun eigen huis te krijgen en heeft ook een bijzonder woonconcept bedacht: een Thuishuis.

Een Thuishuis zou je een studentenhuis voor 60+-ers kunnen noemen. Het is een gewoon huis van een woningbouwcorporatie waarin 5 tot maximaal 7 mensen onder één dak wonen. De bewoners hebben er elk een eigen woonruimte, maar delen de keuken, een huiskamer, een hobbyruimte, een logeerkamer en een tuin. Wie daar zin in heeft, kan makkelijk de gezelligheid van de huisgenoten opzoeken. Er wordt vaak samen gegeten en gekookt.

Jan Ruyten uit Kamerik is actief betrokken bij de Stichting. “Een Thuishuis zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. In principe heeft het niks met zorg te maken. Er is wel een Vrijwilligersstichting beschikbaar die kan helpen met problemen of vragen waar de bewoners zelf niet uitkomen, maar die komt alleen in actie als ze er zelf om vragen. De bewoners houden altijd zelf de regie.

Er zijn nu 5 Thuishuizen in Nederland, waaronder één in Woerden. Ik vind dat het er veel meer moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid onder ouderen echt een groot maatschappelijk probleem is. Ik merkt het ook aan de vele verzoekjes die ik krijg van mensen die er graag zouden willen wonen, of die deze woonvorm heel geschikt vinden voor zijn/haar vader of moeder.

Waarom er dan niet meer Thuishuizen zijn? Om een Thuishuis te realiseren is de inzet van veel verschillende partijen nodig. Denk aan de gemeente, de woningbouwcorporatie en lokale welzijnsinstellingen. Voor hen is dit nieuw en in zekere zin valt een Thuishuis vaak ook net buiten de reguliere ‘potjes’. In de Thuishuizen wordt namelijk geen zorg verleend; we proberen juist te voorkomen dat mensen zorg nodig gaan krijgen. Voor zorginstellingen valt er ook niks aan te verdienen. Het is dus best lastig om de juiste partijen aan tafel te krijgen, en ze zover te krijgen dat ze echt gaan meewerken. Jammer, want als het Thuishuis er eenmaal is, bespaar je enorm veel kosten. En voor woningbouwcorporaties is het ook nog eens veel efficiënter. Je huisvest zo makkelijk meerdere mensen in één pand. Misschien is het goed als de regionale overheid zich hier eens hard voor gaat maken.”

Tip

Jan Ruyten: “Soms heb je een lange adem nodig om iets voor elkaar te krijgen. Daarom moet je niet opgeven, maar altijd doorzetten. Dat is mijn tip voor iedereen die een burgerinitiatief van de grond probeert te krijgen: Blijf je visie uitdragen en probeer zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden.  Uiteindelijk lukt het wel.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Stichting Thuis in Welzijn, over de Thuishuizen en de projecten die de Stichting uitvoert? Kijk dan op www.thuishuis.org.  

Cookie settings