Burgerinitiatief: Enjoy Cleaning Up

March 12, 2019 2710 keer bekeken

Alex van Eck ergert zich aan zwerfvuil. Zo erg zelfs, dat hij zijn hond getraind heeft om afval op te ruimen. Nu ruimen ze samen tijdens hun wandelingen plastic flesjes, blikjes en pakjes drinken op. En als het aan Alex ligt, gaan veel mensen en honden hun voorbeeld volgen.

Voor deze leefbaarheidsnieuwsbrief gaan we Alex en zijn initiatief een tijd volgen. U kunt dus lezen hoe het hem vergaat, hoe hij zijn idee verder brengt en waar hij tegenaan loopt.

Hoe het begon

“Ik vind het altijd weer verschrikkelijk als ik beelden zie van vervuiling op het strand of dieren die door vervuiling in nood komen. Ik ben niet het type dat wel klaagt en niks doet, dus ik besloot mijn hond te trainen om afval op te ruimen. Zo draag ik ook mijn steentje bij. Mijn hond heeft een rugzak. Het afval dat we tegenkomen, doe ik daarin. En dan lopen we dus van prullenbak naar prullenbak. Tijdens onze wandelingen krijgen we heel veel positieve reacties. Daarom heb ik een Instagram- en Facebookpagina geopend met de naam #enjoycleaningup. Daar deel ik onze schoonmaakacties. Ik hoop zo ook anderen te inspireren om hetzelfde te gaan doen.”

En nu dan?

“Het gaat heel goed met de stichting. We hebben nu 220 honden in 12 landen, er zijn meer vrijwilligers bijgekomen en ook een nieuw bestuurslid. Daar ben ik heel blij mee. We hebben veel aandacht gehad in de pers, ook van de landelijke televisie. RTL4 en de VPRO hebben opnamen gemaakt, en er is ook een fotoshoot geweest voor Lief Dier Magazine. Ik hoop dat al deze aandacht ons helpt om sponsors te vinden, want we hebben geld nodig om grote stappen te kunnen maken. Ik vind het lastig om subsidie aan te vragen en fondsen te werven. Er zijn veel verschillende procedures en loketten. Ik heb mijn weg daarin nog niet zo goed gevonden.”

Inspiratie

“We hebben als stichting ook een paar inspiratiesessies mogen geven, waar mensen echt door geraakt zijn. Dat vind ik het mooiste compliment dat ik kan krijgen.  Als ik mensen tips geef, dan zeg ik altijd: ‘Hou het dicht bij jezelf. Doe waar je in gelooft en geef niet op, hoe vaak je ook ‘nee’ krijgt te horen. Ik beschouw ‘nee’ als een ‘nee, nog niet’ of ‘overtuig me later maar’. Dat maakt het veel makkelijker en ik voel me zo nooit afgewezen. Ik zie het als een uitdaging om dan alsnog een ‘ja’ te krijgen. “

Meer weten?

Wilt u meer weten over Enjoy Cleaning Up? Kijk dan op Enjoy Cleaning Up

Cookie settings