Enjoy Cleaning Up wil een labra-torium

May 20, 2019 500 keer bekeken

Plastic flesjes, blikjes, pakjes drinken: Alex van Eck heeft zijn hond Joy ruimen het allemaal op als ze samen gaan wandelen. Een voorbeeld dat, wat hem betreft, veel mensen mogen volgen. Daarom heeft hij de Stichting Enjoy Cleaning Up opgericht. Deze stichting organiseert schoonmaakacties, inspireert anderen en doet aan voorlichting. Om hun werk nog beter te kunnen doen, sparen ze voor een labra-torium.

Het is een mooi gezicht om Alex en Joy samen aan de wandel te zien. Joy draagt een rugzak en Alex stop het afval dat zij opraapt daarin. Als de rugzak vol is, legen ze hem bij een prullenbak. Alex: De stichting telt inmiddels bijna 300 honden in 12 landen, en vele vrijwilligers.  We hebben veel aandacht gehad in de pers, ook van de landelijke televisie. RTL4 en de VPRO hebben opnamen gemaakt, en er is ook een fotoshoot geweest voor Lief Dier Magazine. Joy is als strip in de Donald Duck geweest. En ook niet te versmaden: Joy is uitgeroepen tot ‘Dier van het jaar 2018’ door Kidsweek. “

Scholen

Kinderen zijn echt heel enthousiast over ons initiatief. Daarom doen we nu extra veel om kinderen te inspireren. Jong geleerd is immers oud gedaan. We gaan naar basisscholen en middelbare scholen en laten zien wat er gebeurt met afval dat rondzwerft, hoe lang blijft dit blijft liggen en hoe het uiteindelijk in ons ecosysteem terechtkomt. De jongeren vragen we vaak om met nieuwe, frisse ideeën te komen die wij kunnen gebruiken om aandacht te vragen voor zwerfafval. Een suffe les? Helemaal niet! We hebben een hoge aaibaarheidsfactor en heel vaak worden we teruggevraagd om na een aantal weken het resultaat van hun creativiteit te komen bewonderen.

Labra-torium

We zijn nu hard aan het sparen om een mobiel educatiecentrum aan te schaffen: een labra-torium. Hiermee willen we naar basis- en middelbare scholen in de regio om kinderen en jongvolwassenen te laten zien dat plastic geen rommel is, maar een (dure) grondstof, waarvan weer allerlei mooie producten gemaakt kunnen worden. Het labra-torium willen we daarom voorzien van een 3D-printer, die op ludieke wijze inzichtelijk maakt dat je van bijvoorbeeld plastic bekertjes weer ander bruikbaar materiaal kunt maken. Ook hebben we een Virtual Reality bril om kinderen de ervaring te geven hoe het is om te duiken in een zee met prachtige vissen die door het plastic heen zwemmen. En natuurlijk zullen we het labra-torium ook gebruiken om de vrijwilligers tijdens schoonmaakevenementen te voorzien van koffie, thee of soep, en we gaan een deel ervan zo inrichten dat we hem kunnen gebruiken om het gevonden zwerfvuil af te voeren.“

Meer weten?

Wilt u meer weten over Enjoy Cleaning Up, de schoonmaakacties of het labra-torium? Kijk dan op Enjoy Cleaning Up of volg Enjoy Cleaning Up op Facebook.

Een aansprekend voorbeeld

Burgerinitiatieven kunnen een groot verschil maken in een dorp of buurtschap. In het kader van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) werken de Gebiedscommissie Utrecht-West en de provincie Utrecht samen om burgerinitiatieven te stimuleren in de landelijke gebieden. Enjoy Cleaning Up is een aansprekend voorbeeld van wat een burgerinitiatief kan bereiken. Daarom volgen wij de Stichting, en kunt u regelmatig lezen hoe het ze vergaat en waar ze tegenaan lopen.

Cookie settings